«Δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για τον προοδευτικό χώρο και να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ»: Στην εκδήλωση Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη και Αχτσιόγλου ο Στ. Κασσελάκης (Βίντεο & φωτο)

Φωτο: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

«Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος; Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, όπου οι Διονύσης Τεμπονέρας, Έφη Αχτσιόγλου και Μανώλης Χριστοδουλάκης επιχείρησαν να μιλήσουν για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Αναμφίβολα, την παράσταση έκλεψε η απρόσμενη παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος λίγο μετά τις 18:30 μπήκε στο θέατρο ΑΛΦΑ και κάθισε στις μπροστινές θέσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να πάρει τον λόγο, χαιρέτησε τους τρεις πολιτικούς και αποχώρησε μετά τις τοποθετήσεις τους.

Και οι τρεις ομιλητές μίλησαν για την ανάγκη διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων, προσπαθώντας ο καθένας να θέσει το κόμμα του ως τον κεντρικό πόλο αυτής της προσπάθειας.

«Δεν γίνεται να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Πρόεδρε καλησπέρα, σε καλωσορίζουμε στην εκδήλωση. Με την παρουσία σου σήμερα εδώ αποδεικνύεις ότι δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση που να αφορά τον προοδευτικό χώρο και να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αποδεικνύεις επίσης ότι η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο πρόσωπα, αλλά και κόμματα» είπε αρχικά ο Διονύσης Τεμπονέρας απευθυνόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη.

«Η σημερινή συζήτηση γίνεται χωρίς πολιτικές ανασφάλειες και αφουγκράζεται την αγωνία της προοδευτικής βάσης. Δεν επιτρέπεται άλλωστε, να μην συζητάμε δημοσίως, αυτό που συζητά όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία: την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων. Μοναδικό μας μέλημα, είναι να στηρίξουμε και να δυναμώσουμε το “σπίτι” μας, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ένας κοινωνικά ισχυρός πόλος με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι η απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων» τόνισε στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει το κόμμα του, παρά την κριτική που του άσκησαν αρκετοί σύντροφοί του. Βέβαια, ίσως και να μίλησε τόσο ένθερμα για τον ΣΥΡΙΖΑ εξ’ αιτίας αυτής της κριτικής…

Το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας πήρε ξεκάθαρη απόσταση από εκείνους που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να αρνείται την πραγματικότητα, αλλά και τις γενετικές του καταβολές. Η ιστορία της Αριστεράς υπήρξε ανέκαθεν μια ιστορία όχι μόνο διασπάσεων, αλλά και μεγάλων συνθέσεων. Αυτός είναι και ο λόγος, που δεν συμμερίζομαι την απόφαση των πρώην συντρόφων μου, να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σήμερα πολύ περισσότερο, χρειαζόμαστε πρόσθεση και όχι αφαίρεση, χρειαζόμαστε σύνθεση αλλά και υπέρβαση του χθες».

«Παρά τις διαφορές μας, εκείνα που ενώνουν τον προοδευτικό χώρο, είναι περισσότερα από εκείνα που τον χωρίζουν» είπε στο τέλος…

«Προτεραιότητα να συνεννοηθούμε…»

«Εδώ δεν κάνουμε μια πρόβα συνεργασίας, αλλά συζητούμε ένα ζήτημα που ανοίγει ο κόσμος με επίφαση. Βάζουμε ως προτεραιότητα να συνεννοηθούμε για ποια κοινωνικά στρώματα υπάρχουμε και θέλουμε να εκφράζουμε. Και αυτό προϋποθέτει επιλογές» είπε από τη μεριά της η Έφη Αχτσιόγλου.

«Ο πολιτικός χώρος που θα καταφέρει να ενοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις δεν βρίσκεται ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, ούτε στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Και αν, όπως πιστεύω, υπάρχουν δυνάμεις που ασφυκτιούν σήμερα στο εσωτερικό των κομμάτων αυτών -και ευρύτερα στο χώρο της σύγχρονης Αριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας- τις καλώ κάνουν το βήμα, να προτάξουν τη σημασία και την αναγκαιότητα του πολιτικού περιεχομένου» είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, πετώντας τα βέλη της στα άλλα δύο κόμματα.

Αναφορά στον Ανδρουλάκη με νόημα…

«Να έχουμε το θάρρος να βγούμε μπροστά για αυτά που συμφωνούμε. Αλλά δεν μιλάμε για συνενώσεις κομμάτων και συνεννοήσεις σε κλειστούς διαδρόμους, όπως είπε και ο Νίκος Ανδρουλάκης» τόνισε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, προσπαθώντας να πει κάτι θετικό για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας το βαρύ κλίμα που επικρατεί για το πρόσωπό του στη Χ. Τρικούπη.

«Απέναντι στην πολιτική της ΝΔ οφείλουμε να προτάξουμε θέσεις, ιδέες, ιστορία, αρχές και εγώ θεωρώ πως μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να διαμορφώσει σε ρόλο πρωταγωνιστή» είπε μεταξύ άλλων.

Οι παρόντες

Παρόντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αντώνης Κοτσακάς (στην Κουμουνδούρου είναι γνωστό πως στηρίζει τον Διονύση Τεμπονέρα), ο Γιάννης Δραγασάκης (παραμένει στο κόμμα αν και έχει παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή), ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Σπύρος Δανέλλης και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης.

Από τη Νέα Αριστερά στο θέατρο βρέθηκαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Βίτσας και από το ΠΑΣΟΚ οι Έφη Παγκάλου, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Παναγιώτης Καρακατσούλης, Θόδωρος Μαργαρίτης (άπαντες ανήκουν στην κίνηση “Ανανεωτική Αριστερά” εντός του ΠΑΣΟΚ) και άλλοι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί